Składniki:
500 g spaghetti
250 g paluszków krabowych lub mięsa z krabów
3 duże szalotki
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek do smażenia (ok. 2-3 łyżki)
250 g serka mascarpone
100 g śmietany 18%
sok z cytryny
biały pieprz
sól
parmezan (użyłam polskiego sera dojrzewającego o nazwie Rubin)
Wstawić wodę na makaron. Szalotki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie, a gdy lekko zmiękną, dodać posiekany czosnek. Następnie na patelnię dodać pokrojone paluszki lub mięso z krabów. Lekko obsmażyć i dodać serek mascarpone, śmietanę, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Spaghetti ugotować al dente, wrzucić do sosu i trzymać na ogniu dwie minutki. Podawać z wiórkami parmezanu lub innego twardego sera, świeżymi listkami szałwii lub pietruszki.
Ta porcja wystarcza dla ok. 4 osób obdarzonych apetytem :-))
Przepis pochodzi z książki Moja Dolce Vita Marty Grycan
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz