Od dawna marzył mi się taki deser na lato, który po schłodzeniu byłby zarówno kremowy jak i soczysty, połączenie serka mascarpone z winogronami dało cudny-chłodny efekt.
Składniki:
2 szklanki (250 ml.) mąki
8 łyżek cukru pudru
200 g masła
1 żółtko
500 g mascarpone
1 łyżka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
50 ml mleka
500 g drobnych winogron bezpestkowych
Z mąki, cukru, masła i żółtka szybko zagnieść ciasto i schłodzić przez godzinę w lodówce. Następnie rozwałkować ciasto na placek odpowiedni do rozmiaru formy do tart jaką posiadamy. Placek na wałku przenieść do formy, odciąć wystające brzegi, nakłuć widelcem i piec 20-25 minut w temp. 220 stopni aż będzie złote.
Mascarpone dokładnie wymieszać z mlekiem, żeby nadać mu trochę lekkości, dodać pastę lub ekstrakt waniliowy. Kiedy masa nabierze gładkiej konsystencji wyłożyć na ostudzony kruchy spód, na wierzchu ułozyć winogrona częściowo zanurzając w mascarpone.
Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz