Kiedy ostatnio pisałam jeszcze topniał ostatni śnieg a już lato rozpędziło się jak szalone i szepcze wieczornymi mgłami: naciesz się mną! Będziesz jeszcze tęsknić...
Tęskniłam za blogowaniem i wielką radość sprawiły mi Wasze wizyty dzięki którym blog nie stał się martwy.
Dziś upalnie, wiec ciasto musi być szybkie i łatwe. Wczoraj kupiłam trochę więcej nektarynek i te bardziej twarde wylądują w cieście.
Składniki:
3 szklanki(250ml) mąki tortowej
4 jajka
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka gazowanego napoju o smaku cytrynowo-miętowym
(zamiast napoju świetnie sprawdzi się piwo cytrynowe lub jabłkowe)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu
Nektarynki umyć i podzielić na mniejsze cząstki. W misce miksować jajka z cukrem przez kilka minut na jasną pianę. Do jajek dodawać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej, na końcu dodać napój (lub piwo) i miksować na wolnych obrotach do połączenia składników. Ciasto wylać na wysmarowaną olejem i wysypaną bułką tartą blaszkę (ja użyłam takiej o wymiarach 30x25 cm., jeśli korzystasz z większej użyj 5 zamiast 4 nektarynek).
Na wierzchu ułożyć cząstki nektarynek skórką do dołu i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 50-60 minut.
Smacznego!
Dziś upalnie, wiec ciasto musi być szybkie i łatwe. Wczoraj kupiłam trochę więcej nektarynek i te bardziej twarde wylądują w cieście.
Składniki:
3 szklanki(250ml) mąki tortowej
4 jajka
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka gazowanego napoju o smaku cytrynowo-miętowym
(zamiast napoju świetnie sprawdzi się piwo cytrynowe lub jabłkowe)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu
Nektarynki umyć i podzielić na mniejsze cząstki. W misce miksować jajka z cukrem przez kilka minut na jasną pianę. Do jajek dodawać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej, na końcu dodać napój (lub piwo) i miksować na wolnych obrotach do połączenia składników. Ciasto wylać na wysmarowaną olejem i wysypaną bułką tartą blaszkę (ja użyłam takiej o wymiarach 30x25 cm., jeśli korzystasz z większej użyj 5 zamiast 4 nektarynek).
Na wierzchu ułożyć cząstki nektarynek skórką do dołu i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 50-60 minut.
Smacznego!
Jak to mówią za granicą- łelkom bak! Założę się, że czas, od tych topniejących śniegów do dziś, minął niepostrzeżenie. I zanim się pewnie wszyscy zorientujemy, znów przyjdzie chłód.
OdpowiedzUsuńA ciacho idealne na blogowy powrót- ale te nektaryny w piekarniku muszą pachnieć!
Mmm, musiało smakować wspaniale :)
OdpowiedzUsuńMiło Cię znowu czytać :)