poniedziałek, 17 marca 2014

Risotto z zielonym groszkiem


Za oknem czasem słońce, czasem deszcz a nawet przelotnie śnieg, ale już zaczynam krok po kroku zmieniać tryb życia na wiosenny... a to danie w sam raz na pogodową zmienność, ciepłe i pożywne...

Składniki dla 2-3 osób:
200 g ryżu arborio
ok. 1 litra bulionu warzywnego
1 mała cebula
50 ml białego wina (można je pominąć)
szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
3 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Cebulę posiekać i przysmażyć na oliwie, po chwili dodać ryż i smażyć jeszcze minutę. Wlać wino i mieszając poczekać aż odparuje, następnie dodać chochlę bulionu, jak zostanie wchłonięty dodać następną. Czynność tę powtarzać aż do wchłonięcia całego bulionu, nieustannie mieszać. Gdy ryż będzie już prawie gotowy (po ok. 15 minutach), dodać groszek i gotować jeszcze kilka minut, doprawić solą i pieprzem. Tuż przed podaniem wymieszać ryż z parmezanem i podawać gorące.
Smacznego!


Jeszcze chwilkę... jest tuż, tuż...


Przepis z książki Pyszne 25 Anny Starmach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...