środa, 17 lipca 2013

Lody malinowo-bananowe w 10 minut


Przeprowadzka, remont, zepsuty mikser, wszystkie okoliczności sprzęgły się by wypędzić mnie na jakiś czas z kuchni, z tym większą przyjemnością wracam. Dzięki temu więcej czasu zyskałam na lekturę w dużej części także kulinarnych książek, ale o tym wkrótce. 
Ten przepis to patent Jamiego Olivera z programu 30 minut Jamiego i teraz wszędzie upycham w zamrażarce woreczki z różnymi owocami. Lody wychodzą obłędne i kremowe, pychota.

Składniki:
2-3 banany
1-2 szklanki malin
6 łyżek jogurtu typu greckiego
6 łyżek cukru pudru
maliny i wiórki czekoladowe do ozdoby


Dzień (lub kilka dni) wcześniej banany obrać, pokroić w grubsze plasterki, włożyć do woreczka i do zamrażarki. Podobnie uczynić z malinami (nie trzeba kroić ;)). Przed podaniem wyjąć najpierw banany, wrzucić do blendera albo robota z nożami, dodać 3 łyżki cukru i 3 łyżki jogurtu i chwilę miksować aż masa stanie się kremowa i właściwie lody są gotowe do spożycia. Oczywiście dobrze jest je też przełożyć do pojemnika i godzinkę lub dwie jeszcze mrozić, ale u mnie rzadko to się zdarza. Z malinami postępujemy jak z bananami: 3 łyżki cukru, 3 łyżki jogurtu, miksujemy. Wykładamy do miseczek i posypujemy malinami i czekoladą.
Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...