Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki
1,5 kostki masła
1 szklanka cukru pudru
6 żółtek (użyłam z jajek w rozmiarze L ;))
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżka cukru waniliowego
Nadzienie:
rabarbar (wiązka do 1 kg)
wiśnie (użyłam z kompotu własnej roboty, słoik 1/2 litra, mogą być też mrożone (opakowanie 400 g)
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na ok. godzinę. Kruszonkę w misce również zagnieść w kulę, zawinąć w folię i do lodówki. Wiśnie odsączyć, jeśli są z kompotu, rabarbar obrać ze skórki, pokroić w centymetrowe kawałki. Schłodzonym ciastem wylepić wysmarowaną masłem dużą blachę do pieczenia. Na wierzch wyłożyć rabarbar i wiśnie, warstwa nadzienia nie powinna być zbyt gruba, gdyż kruszonka na wierzchu nie może nadmiernie nasiąknąć sokiem. Wyjętą z lodówki kruszonką posypać wierzch ciasta i włożyć do piekarnika na 45-50 min. w temperaturze 200 stopni. Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno.
Smacznego!
Rustykalny i cudowny. Bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Smaki dzieciństwa nigdy się nie nudzą i to jest sekret ich powodzenia.
OdpowiedzUsuń