czwartek, 22 listopada 2012

Muffinki dyniowe

To już ostatnia dynia z mojego ogrodu do przerobienia na smakołyki. Jeszcze mam w planie jedno ciasto z dynią i orzechami na pożegnanie jesieni, która w tym roku jakoś szczególnie mi nie doskwiera. Przez każdą szparę wkradają się świąteczno-zimowe produkty, zapachy, smaki... stan zawieszenia tuż przed...jak w piosence... ludzie czekają, może już jutro będzie biało... biało i świątecznie.





Składniki:
2 szkl. startej dyni
1,5 szkl. mąki
3/4 szkl. oleju
3 jajka 
1 szkl. brązowego cukru
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
50-100 g migdałów w słupkach lub w płatkach 

Dynię obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, odmierzyć 2 szklanki. (pokroiłam dynię w kawałki i wrzuciłam do blendera aby przyśpieszyć sprawę, ale szło ciężko i musiałam trochę pomóc maszynie z pogwałceniem wszelkich zasad bhp, więc zdecydowanie trzeba pomęczyć się z tarką). Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, sodą, przyprawami i kakao do jednej miski. W drugiej misce wymieszać: jajka, cukier, olej, tartą dynię i ekstrakt z wanilii. Dodać składniki sypkie do płynnych i wymieszać. Dosypać migdały i również delikatnie wymieszać. Napełnić masą papilotki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 min. Po przestygnięciu polewam polewą białoczekoladowo-pomarańczową.

Polewa białoczekoladowo-pomarańczowa:
tabliczka białej czekolady
2 łyżki mleka
skórka otarta z jednej pomarańczy

Czekoladą rozpuszczamy w misce nad garnkiem z gorącą wodą, kiedy się rozpuści dolewamy mleko i wsypujemy skórkę. Dokładnie mieszamy. Jeśli ktoś chce bardziej kremową i miękką konsystencję proponuje zamiast 2 łyż. mleka dodać jedną łyżkę mleka i jedną łyżkę śmietany, wtedy w smaku też będzie wytworniejsza :))



Inspiracją był przepis opublikowany w  Top Agrar Polska nr 11/2012


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...