Sałata z gruszkami i serem
Składniki:
1 sałata dowolnego typu lub mix sałat, rukola
2 średniej wielkości twarde gruszki
garść orzechów włoskich (zawartość 10-15 orzeszków)
1 łyżeczka miodu
10-15 dag. miękkiego sera (gorgonzola, camembert lub taki jaki lubicie)
4-5 łyżek soku z pomarańczy
oliwa z oliwek
sól
Gruszki obrać, pokroić w niezbyt małą kostkę, włożyć do miseczki i polać łyżeczką miodu, wymieszać. Na blaszkę do pieczenia wyłożyć gruszki i orzechy (grubo posiekane) i włożyć do piekarnika na ok. 10 minut. Gruszki powinny być al dente po wyjęciu z piekarnika. Sałatę włożyć do miski, na niej poukładać kawałki sera, orzechy i podpieczoną gruszkę. Wszystko polać dresingiem z oliwy z oliwek i soku z pomarańczy. Włożyć na jakieś pół godziny do lodówki, wymieszać i podawać. Pycha.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz