Baaaardzo domowe... Baaaardzo gruszkowe....Barrrrdzo kremowe...
Składniki:
1/2 kg mąki
30 dag masła
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru
1 łyżka kwaśnej śmietany
ok. 1 kg gruszek
1 duże opakowanie (64 g) budyniu śmietankowego lub waniliowego
3 szklanki soku lub nektaru gruszkowego (można go zastąpić również bananowym)
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i masło posiekać, dodać masę jajeczno-śmietanową i szybko zagnieść ciasto.
Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić wzdłuż na plasterki.
Budyń wymieszać z 1/2 szklanki soku, resztę soku zagotować i dodać budyń, mieszać aż zgęstnieje (jeśli sok wyda wam się zbyt kwaśny można dosłodzić 1-2 łyżkami cukru).
Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować dwa placki wielkości blachy (użyłam takiej o wymiarach 38 cm x 25 cm). Dno blachy wyłożyć jednym plackiem, na którym równomiernie rozsmarowujemy masę budyniową, na wierzchu masy ułożyć plasterki gruszek i przykryć drugim płatem ciasta. Nakłuć widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Zawartość blachy zniknęła bardzo szybko,to chyba największy komplement.
OdpowiedzUsuńmmm :) wygląda tak apetycznie że nie sposób przejść obojętnie :) zapisuje sobie ten przepis :) i na pewno go wykorzystam bo akurat mam gruszki i na potęgę spadają z drzewa..
OdpowiedzUsuńciasto gotowe !:) jest pyszne !:)
UsuńBardzo się cieszę :)) i polecam się na przyszłość.
UsuńPozdrawiam
Monika