niedziela, 11 sierpnia 2013

Spaghetti z pesto z cukinii i anchois


Myślałam, że już jej nie będzie. Od maja ogród warzywny był regularnie zalewany przez deszcze jakich nie było od paru lat. Warzywa marniały od nadmiaru wody, cukinia również. Ostatnie dwa tygodnie upałów jednak sprawiły, że rachityczne krzaczki cukinii odzyskały wigor i wydały całkiem pokaźne owoce. Ucieszyłam się bardzo bo cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. To spaghetti to zmodyfikowany przepis Tessy Capponi-Borawskiej. Danie w sam raz na ciepłe letnie dni.

Składniki:
1 kg cukinii
50 dag spaghetti
1/2 szklanki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
1 ostra papryczka
6-7 filecików anchois
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka bazylii
sól

Cukinie pokroić na plasterki i dusić do miękkości z posiekanym czosnkiem i papryczką. Zmiksować wraz z anchois, przyprawić do smaku i odstawić. Makaron ugotować al dente i wymieszać z sosem. Posypać posiekaną natką i bazylią.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...