środa, 9 października 2013

Ciasto orzechowo-miodowe


Orzechy...najlepsze co może spotkać człowieka jesienią...

Składniki:
Ciasto:
3 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
200 g masła
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka

Krem budyniowy:
2 szklanki mleka
100 g masła
2 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Warstwa orzechowa:
250-300 g posiekanych orzechów włoskich
100 g masła
2 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru

1 puszka masy krówkowej/kajmaku

Mąkę przesiać wraz z sodą i zrobić kruszonkę z masłem. Miód, mleko, cukier i jajka wymieszać w miseczce i wlać do mąki z masłem. Szybko zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części. Z dwóch części rozwałkować placki i przełożyć do wyłożonych papierem do pieczenia blaszek (ja używam takich o wymiarach 26x38 cm) i piec 15-20 minut w temp. 180 stopni.
Do garnka włożyć posiekane orzechy, masło, miód i cukier, dodać łyżkę wody i ciągle mieszając gotować aż orzechy pokryją się „karmelową” glazurą. Rozwałkować trzecią część ciasta i wyłożyć na pokrytą papierem blaszkę. Orzechy równomiernie wyłożyć na surowe ciasto i piec 20 minut. Pozostawić do wystygnięcia.
Na masę budyniową odlać 2/3 szklanki mleka i rozrobić w nim mąkę. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, masłem i cukrem waniliowym, dodać rozrobioną mąkę i chwilę gotować aż zgęstnieje.
Na jednym upieczonym placku rozsmarować masę krówkową/kajmak, przykryć drugim plackiem na który wylewamy ugotowany budyń (może być jeszcze ciepły). Przykryć plackiem z orzechowym wierzchem i gotowe. Odstawić w chłodne miejsce.
Smacznego!





6 komentarzy:

  1. Zdecydowanie do zrobienia-przepis już zapisałam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko co najlepsze w jednym cieście:)
    Świetny blog, dodaję do obserwowanych i pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciasta. Chyba w końcu muszę spróbować sama takie zrobić... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest jedno z moich ulubionych, a nawet najulubienszych ciast!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. o cholerka ten środek mnie kusi. Bo taką górę moja mama robiła na biszkopcie

    OdpowiedzUsuń
  6. Zabójczo wygląda to ciacho! Świetne połączenie smaków- moja mama robiła coś podobnego z kremem z kaszy manny, krem budyniowy też brzmi świetnie. mam gastrofazę po obejrzeniu Twoich zdjęć- a tu tylko jabłko na biurku...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...