Jeszcze Michael Buble śpiewa Have Yourself A Merry Little Christmas, swym obłędnie przystojnym głosem... płyta bez której przygotowania świąteczne nie mogłyby się odbyć... a już po świętach... za to pierniki smakują właśnie teraz wybornie, pod warunkiem, że zostanie choć kawałeczek... co szkodzi upiec piernik po świętach...
Ten przepis jest zmodyfikowaną wersją receptury z bloga Pistachio
Składniki:
Ciasto:
3
1/3 szklanki (510 g) mąki pszennej
1
łyżeczka sody
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1
łyżeczka cynamonu
1
opakowanie przyprawy piernikowej
1
łyżeczka mielonego imbiru
1/2
łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1/2
szklanki + 2 łyżki (200 g) miodu
3/4
-1 szklanka (165 - 220 g) cukru
½
szklanki (110 g) masła
1
duże jajko lekko ubite
Nadzienie:
1
¾ szklanki konfitury morelowej niskosłodzonej
1
szklanka migdałów w płatkach
½
szklanki rodzynek
½
szklanki suszonej żurawiny
2
łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
3
łyżki soku z cytryny
W
misce wymieszać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. W rondelku
na małym ogniu podgrzewać miód, cukier i masło do chwili kiedy
cukier rozpuści się, a masło roztopi. Nie doprowadzać do
zagotowania masy! Zdjąć z ognia i dodać korzenne przyprawy.
Wymieszać. Dodać masę miodową do masy mącznej i wymieszać do
uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić na 5 minut. Dodać jajko i
ponownie wymieszać (zmiksować całość do połączenia się
składników). Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część
zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 2 godziny lub dłużej
(można też na całą noc) w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno
być po okresie leżakowania całkowicie wystudzone. Wymieszać
składniki nadzienia. Na podsypanym mąką blacie rozwałkować jedną
część ciasta na grubość około 7 mm. Położyć ciasto na blasze
(20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście
rozprowadzić nadzienie. Na wierzchu położyć drugą część
ciasta (rozwałkowaną tak jak pierwsza). Docisnąć brzegi. Wierzch
ciasta ponakłuwać widelcem. Piec ciasto w temperaturze 180 stopni
przez około 25-35 minut. Ciasto nie powinno być spieczone.
Przechowywać w całość. Kroić w kwadraty przed podaniem. Piernik
można polukrować lub polać roztopioną czekoladą.
Smacznego!
to nadzienie mnie zachwyca! pycha :)
OdpowiedzUsuńPysznie nadziane ciasto, bardzo świąteczne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńZupełnie wyjątkowy piernik :)
OdpowiedzUsuń