piątek, 27 grudnia 2013

Piernik z nadzieniem morelowo-bakaliowym


Jeszcze Michael Buble śpiewa Have Yourself A Merry Little Christmas, swym obłędnie przystojnym głosem... płyta bez której przygotowania świąteczne nie mogłyby się odbyć... a już po świętach... za to pierniki smakują właśnie teraz wybornie, pod warunkiem, że zostanie choć kawałeczek... co szkodzi upiec piernik po świętach...
Ten przepis jest zmodyfikowaną wersją receptury z bloga  Pistachio 
 
Składniki:
Ciasto:
3 1/3 szklanki (510 g) mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 opakowanie przyprawy piernikowej
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1/2 szklanki + 2 łyżki (200 g) miodu
3/4 -1 szklanka (165 - 220 g) cukru
½ szklanki (110 g) masła
1 duże jajko lekko ubite

Nadzienie:
1 ¾ szklanki konfitury morelowej niskosłodzonej
1 szklanka migdałów w płatkach
½ szklanki rodzynek
½ szklanki suszonej żurawiny
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 łyżki soku z cytryny

W misce wymieszać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. W rondelku na małym ogniu podgrzewać miód, cukier i masło do chwili kiedy cukier rozpuści się, a masło roztopi. Nie doprowadzać do zagotowania masy! Zdjąć z ognia i dodać korzenne przyprawy. Wymieszać. Dodać masę miodową do masy mącznej i wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić na 5 minut. Dodać jajko i ponownie wymieszać (zmiksować całość do połączenia się składników). Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 2 godziny lub dłużej (można też na całą noc) w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno być po okresie leżakowania całkowicie wystudzone. Wymieszać składniki nadzienia. Na podsypanym mąką blacie rozwałkować jedną część ciasta na grubość około 7 mm. Położyć ciasto na blasze (20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozprowadzić nadzienie. Na wierzchu położyć drugą część ciasta (rozwałkowaną tak jak pierwsza). Docisnąć brzegi. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem. Piec ciasto w temperaturze 180 stopni przez około 25-35 minut. Ciasto nie powinno być spieczone. Przechowywać w całość. Kroić w kwadraty przed podaniem. Piernik można polukrować lub polać roztopioną czekoladą.
Smacznego!




3 komentarze:

  1. to nadzienie mnie zachwyca! pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie nadziane ciasto, bardzo świąteczne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupełnie wyjątkowy piernik :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...