Risotto to danie o wielu obliczach i wbrew opinii, że jest trudne do zrobienia warto je przygotować. Mnie gotowanie risotto uspokaja, konieczność ciągłego mieszania i pilnowania tego co się dzieje na patelni sprawia, że nie możesz w tym samym momencie zaprzątać sobie głowy problemami w pracy czy w domu. Jedyną rzeczą o jakiej musisz pamiętać to przygotowanie wszystkich składników przed przystąpieniem do pracy i włączyć muzykę jaką lubisz...
Składniki: (na 3-4 osoby)
300 g ryżu arborio
ok. 1,5 litra bulionu warzywnego lub warzywno-drobiowego
2 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem lub jedna większa
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki białego wina
200 g wędzonego halibuta
100-150 g sera cheddar lub parmezanu
2 łyżki masła
1 cytryna
sól i pieprz lub pieprz biały
Najpierw przygotować kilka rzeczy: ugotować bulion, zatrzeć ser na tarce oraz zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok z jej połówki, posiekać oddzielnie cebulki i szczypiorek, otworzyć wino i oddzielić halibuta od ości i niewielkie jego kawałki odłożyć do miseczki.
Na głęboką patelnię wlać oliwę i przez ok. minutę podsmażyć na niej cebulkę (bez szczypiorku) potem wsypać ryż i smażymy jeszcze minutkę aż ryż się zeszkli, wtedy wlewamy wino i mieszamy aż wyparuje a potem już partiami po chochelce wlewamy bulion i mieszamy, mieszamy... i mieszamy... kiedy już niewiele bulionu nam zostaje w garnku dodajemy skórkę i sok z cytryny i mieszamy... trochę próbujemy i doprawiamy sola i pieprzem wedle potrzeby i oczywiście mieszamy :) pod koniec dodajemy masło i starty ser i jeszcze ok 2 minut mieszamy i gotowe. Na talerz wykładamy risotto na które wykładamy kawałki ryby i posypujemy obficie szczypiorkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz