wtorek, 13 października 2015

Sernik śmietanowy


Ten sernik powinien nosić nazwę: oszustwo doskonałe, ponieważ... nie ma w nim ani grama sera, ale jest równie pociągający i podobnie szybko znika z talerza jak Arsene Lupin z miejsca przestępstwa ;))
i równie niezawodny... udaje się zawsze. Trochę staroświecki a jednocześnie całkiem błyskotliwy w smaku... hm...dżentelmen wśród "serników"

Składniki:

Ciasto:
2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
5 żółtek
5 łyżek cukru pudru
Masa śmietanowa:
3 duże pojemniki (400 ml) śmietany 18%
2 łyżki cukru waniliowego
3 budynie śmietankowe
5 białek ubitych na sztywną pianę + szczypta soli
1 szkl. cukru

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części (jedną mniejszą na kruszonkę, druga większą na spód sernika), włożyć do zamrażarki zapakowane w woreczki foliowe przynajmniej na pół godziny. Wyłożyć dużą blachę papierem do pieczenia i przygotować masę. W misce wymieszać śmietanę z budyniami, cukrem i cukrem waniliowym, przez chwile miksować. Ubić pianę z białek dodając szczyptę soli i wmieszać delikatnie łyżką do masy śmietanowej. Na blachę zatrzeć na tarce jarzynowej (duże oczka) większa część ciasta, na to wylać masę i na wierzch zetrzeć mniejszą porcję ciasta. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni aż zrumieni się wierzch ciasta.
Smacznego!


 




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...