środa, 7 października 2015

Ciasto dyniowe


Składniki  (na dwie keksówki): 

500g dyni, obranej i upieczonej do miękkości (z ugotowanej na puree też wychodzi pyszne)
3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka oliwy z pestek winogron
4 jajka
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki skórki drobno startej pomarańczy
1-2 łyżeczki mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonego zielonego kardamonu
½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki suszonego imbiru
½ łyżeczki mielonego goździka
szczypta soli


Dwie foremki keksowe wyłożyć papierem do pieczenia tak aby trochę wystawał ponad brzeg foremki, ułatwi to wyjęcie ciasta. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dynię zmiksować na jednolitą masę. Utrzeć olej z cukrem, a następnie dodawać po jednym jajku i nadal ucierać. Dodać puree z dyni, skórkę pomarańczy i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia,  szczyptę soli oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać na jednolite ciasto i przełożyć do foremek. Piec przez ok. 1 godzinę (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy nie jest w środku płynne. Po upieczeniu, gdy ciasto lekko przestygnie wyjąć je z foremek na kratkę, aby równomiernie ostygło.
Smacznego!


 Źródło przepisu: http://agnieszkamaciag.pl/wspaniale-ciasto-z-dyni-z-pomarancza/

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...