Jesienne, ciepłe
jedzenie...cieszy mnie, że dynia stała się modna i dania z niej
coraz częściej pojawiają się w książkach kucharskich, na blogach
i w programach o gotowaniu. Ciągle mnie zaskakuje i ciągle odkrywam
kolejne jej oblicza. Przepis na kurczaka został zainspirowany
programem 30 minut Jamiego, więc wykonanie obu dań nie zajmie nawet
godziny.
Dyniowe dauphinois
Składniki:
1 kg dyni obranej ze skórki
1 cebula
100 ml śmietany kremówki
30% (dla dbajacych o linię świetnie sprawdzi się też taka 22%)
3 liście laurowe
2 łyżeczki tymianku
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki startej gałki
muszkatołowej
200 g startego parmezanu lub
innego sera długodojrzewającego
sól, pieprz
Dynię pokroić w plasterki
i wrzucić do głębokiej patelni, cebulę pokroić w półplasterki
i dodać do dyni, dodać sól i pieprz (ok 1 łyżeczki soli, płaska
łyżeczka pieprzu), liście laurowe, tymianek, posiekany czosnek i
zalać wszystko śmietanką, dodać 3 łyżki wody i postawić na
ogniu. Dusić na średnim ogniu 7-10 minut zależnie od twardości
dyni. Kiedy będzie już miękka zestawić z ognia, spróbować,
jeśli jest taka potrzeba dosolić, wymieszać z połową startego
sera i przełożyć do naczynia do zapiekania. Resztę sera zetrzeć
na wierzch duszonej dyni i wstawić do nagrzanego do 200 stopni
piekarnika na tyle czasu aż ser na wierzchu lekko się zrumieni, nie
powinno zająć to dłuzej niż 20 minut. Najlepiej smakuje na
ciepło.
Kurczak w sosie
porowo-musztardowym
Składniki:
500 g piersi z kurczaka
3-4 łyżki mielonej
gorczycy
1 duży por
1 łyżeczka musztardy
ziarnistej
3 ząbki czosnku
50 ml białego wina
150 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka miodu
oliwa, sól, pieprz
Kurczaka skropić oliwą,
natrzeć solą, pieprzem i mieloną gorczycą. Mieloną białą
gorczycę znalazłam w sklepie dla masarzy w cenie 2,80 za paczkę 50
g, ale można samemu zmielić gorczycę ziarnistą dostępną w prawie
każdym sklepie. Kurczak powinien być obficie pokryty gorczycą wtedy
przy smażeniu utworzy się rumiana, chrupiąca skorupka. Piersi
obsmażyć po kilka minut z obu stron na złoto-brązowy kolor.
Pokroić pora na półplasterki o grubości ok 1 cm i dodać do
smażącego się kurczaka, chwilę mieszać i dodać białe wino i
musztardę ziarnistą, dorzucić także
zmiażdżone ząbki czosnku,
miód i wlać śmietankę. Dusić wszystko pod przykryciem aż sos
zgęstnieje mieszając od czasu do czasu. Dosolić do smaku jeśli
potrzeba. Na półmisek wyłożyć sos, kurczaka pokroić w plastry
i położyć na sosie, od razu podawać.
Smacznego!
Bardzo ciekawe danie:)
OdpowiedzUsuń