Składniki:
(porcja na dużą blachę)
15 dag mąki pszennej
20 dag cukru pudru
6 jajek
80 g mąki kukurydzianej
łyżeczka proszku do pieczenia
10 g kawy rozpuszczalnej
50 ml likieru amaretto
300 ml wrzącej wody
300 ml śmietanki kremówki
70 g cukru pudru (do kremu)
750 g serka mascarpone (zazwyczaj to 3 opakowania)
200 g płatków migdałowych
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i przesypać do miseczki aby ostygły. Blachę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do jajek delikatnie wmieszać mąkę pszenną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Powstałe ciasto przelać do blachy i piec 25 min. w temperaturze 200 stopni aż będzie złotobrązowe. Po ostygnięciu ciasto przekroić poziomo na dwie części. Kawę rozpuścić we wrzątku, dodać amaretto, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i wymieszać razem z mascarpone na jednolitą masę. Jedną część ciasta nasączyć kawą, na wierzch wyłożyć 1/2 masy mascarpone, przykryć drugą częścią ciasta, nasączyć, resztą kremu posmarować wierzch i boki ciasta, posypać obficie prażonymi płatkami migdałów.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz