wtorek, 7 maja 2013

Wiosenny makaron z szałwią


Proste i świeże w smaku danie w sam raz dla osób, które pierwsze majowe słońce wykurzyło z kuchni ;))
Robi się błyskawicznie a uczta dla podniebienia jest przednia. Pierwsza, wiosenna szałwia z własnego ogródka pachnie nieziemsko!!!
Podaję składniki na jedną porcję, trzeba ją pomnożyć przez liczbę osób, które karmimy.

Składniki:
szklanka makaronu
3 łyżki masła
5-10 gałązek świeżej  szałwii zależnie od wielkości
sól
parmezan lub pecorino do posypania gotowego dania


Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, w dużej patelni lub drugim garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szałwię i wrzucany do masła odcedzony makaron. Mieszamy, na talerz, posypujemy startym serem i gotowe.
Smacznego



                                            Przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia nr 8/2000

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...