poniedziałek, 22 lipca 2013

Ciasto z morelami


Składniki:
ok 1 kg moreli
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka oleju
1 szklanka oranżady pomarańczowej gazowanej
skórka otarta z jednej pomarańczy
szczypta soli
cukier puder do posypania

Morele wypestkować i pokroić na kawałki. Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem wlać olej oraz porcjami wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i otartą skórką pomarańczową. Następnie dolać oranżadę i delikatnie wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem i dno wyłożyć papierem do pieczenia. Użyłam blachy o wymiarach 24x38. Wylać ciasto do formy i równomiernie posypać morelami. Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!


3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuje, jest proste i robi się je błyskawicznie a efekt przepyszny.
      Pozdrawiam
      Monika

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...