środa, 19 lutego 2014

Tarta fistaszkowa


To ciasto jest dla miłośników chrupania, bardzo kruche... Pomysł na nadzienie do tarty zaczerpnęłam z książki Doroty Świątkowskiej Moje wypieki i desery...

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki cukru pudru
200 g masła
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
250 g serka mascarpone
200 g masła orzechowego
3 łyżki cukru pudru
150-200 g orzeszków ziemnych (mogą być solone)

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto i włożyć na minimum 1/2 godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkować i wylepić dno i brzegi formy do tarty, nakłuć widelcem i piec 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż się lekko zrumieni. Orzeszki uprażyć na suchej patelni, 3-4 minuty powinny wystarczyć. Wymieszać w misce serek z masłem orzechowym i cukrem, wyłożyć na ostudzony spód z kruchego ciasta a na wierzchu posypać orzeszkami. Przed podaniem można polać sosem karmelowym.
Smacznego!



1 komentarz:

  1. Boska :) Muszę koniecznie wypróbować, bo uwielbiam masło orzechowe :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...