czwartek, 31 stycznia 2013

Bułeczki sodowe z żurawinami i gruszką

Pomysł na ciasto sodowe zaczerpnęłam z programu Słodka szkoła Rachel. Ciasto sodowe daje bardzo dużo możliwości zabawy z formą i dodatkami, dotychczas piekłam głównie focaccie z różnego rodzaju dodatkami: ziołami, oliwkami, chorizo, suszonymi pomidorami. Dzisiaj kombinacja nadzwyczaj chrupiącego ciasta ze słodkimi dodatkami. Do ciasta nie dodałam cukru, ale można go dodać gdyż nie każdy lubi połączenie nie słodkiego ciasta ze słodkimi owocami. Obłędnie smakują z samym masłem posmarowanym na wierzchu bułeczki. Bez masła - obłędnie dietetyczne.

Składniki:
450 g. mąki pszennej
400 ml maślanki (ja zawsze mam w pogotowiu jeszcze trochę więcej na wypadek gdyby ciasto było za gęste)
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka soli 
100 g suszonej żurawiny
1 duża gruszka
skórka otarta z jednej cytryny
kilka łyżek oliwy z oliwek do wysmarowania blaszek


Gruszkę obrać i pokroić na małe kawałeczki, dodać do niej skórkę z cytryny i żurawinę. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sodę, sól, dosypać gruszki z żurawiną i wymieszać. Wlać maślankę i szybko wymieszać dłonią z wyprostowanymi i usztywnionymi palcami aż ciasto zbije się w kulę, dosłownie chwilkę, w żadnym razie nie zagniatamy, wykładamy na omączony blat i delikatnie rozpłaszczamy. Kroimy nożem na kwadraty i formujemy bułeczki. Wykładamy na blaszki skropione oliwą z oliwek, także wierzch bułeczek smarujemy oliwą. Wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na około 20-30 minut, aż się zezłocą. Studzimy na kratce.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...