czwartek, 23 maja 2013

Roladki ze szparagami i kurczakiem


Przyznaję się! Nie przepadam za szparagami, wiem że to niepoprawne politycznie ;)) zwłaszcza o tej porze roku, ale tak jest. Smakują mi w połączeniu z innymi intensywnymi smakami jak tutaj z musztardą, miodem, boczkiem lub gdy są jednym z wielu składników potrawy. Przepis wyszperałam na blogu Kwestia Smaku, wydawał się dla mnie idealny i nie zawiódł, wszystko wyszło przepysznie.

Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów (około 16 sztuk)
1 pojedyncza pierś kurczaka (około 300 g)
4 cienkich plasterków wędzonego boczku (oryginalny przepis podaje 8 plasterków, ja użyłam 4)
4 krótkie gałązki rozmarynu
oliwa z oliwek, sól i pieprz

Sos musztardowy z miodem:

1 czubata łyżka musztardy gruboziarnistej
1 łyżka miodu
6 łyżek śmietanki kremowej 30%
sól i pieprz
ugotowane młode ziemniaki

Piekarnik nagrzać do 200 stopni (grzanie góra i dół). Wymieszać musztardę z miodem. Odłożyć 1 łyżkę mieszanki do posmarowania roladek a resztę wymieszać ze śmietanką kremową, doprawić solą i pieprzem.
Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce. Pierś kurczaka przekroić w poprzek na 2 części, rozbić tłuczkiem na około 1 cm filet, podzielić na 4 części. Kurczaka i szparagi doprawić solą, pieprzem i wysmarować 1 łyżką oliwy.
Odkroić skórkę z boczku wraz z częścią tłuszczu. Zawinąć po 4 szparagi w kawałek piersi kurczaka a następnie w plasterek boczku, pod boczek wcisnąć rozmaryn i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posmarować odłożoną mieszanką musztardy i miodu wymieszanych z 1 łyżeczką oliwy. Główki przykryć paskiem folii aluminiowej aby się za bardzo nie zrumieniły. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia wlać sos musztardowy pomiędzy roladki. Piec do końca przewidzianego czasu. Do naczynia ze szparagami włożyć pokrojone ziemniaki i od razu podawać.

4 komentarze:

  1. codziennie czytam wpisy o szparagach i codziennie nie mogę się nadziwić że nigdy mnie to nie nudzi a wręcz odwrotnie :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, teraz jest szał szparagowy i rabarbarowy, to jest świetne, że jest moda na sezonowe produkty. Ja czekam na sezon truskawkowy mogę godzinami przeglądać przepisy na ciasta z truskawkami ;))

      Usuń
  2. Wygladaja rewelacyjnie! Az chce sie jesc:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że nie można na blogu przekazać zapachu bo danie pachniało rewelacyjnie tak jak wygląda. Dziękuję za wpis.
      Pozdrawiam
      Monika

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...