poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Słodki chlebek drożdżowy


Powietrze pachnie dojrzałym już zbożem a po werandzie przechadza się niespiesznie świerszcz, jabłka czerwienią się na jabłoni, to znaczy że czas pędzi, że lato ucieka. Przyglądam się temu corocznie z takim samym zdumieniem zajadając pajdę słodkiej drożdżowej bułki a to z serkiem, a to z konfiturami, dolewam zimnego mleka do szklanki...

Składniki:
1 kilogram mąki
2 szklanki cukru
6 jajek
10 dag drożdży
1 szklanka oleju z pestek winogron lub słonecznikowego
2 szklanki mleka
garść rodzynek sułtanek
skórka otarta z pomarańczy

W misce rozmieszać jajka z cukrem, następnie dodać drożdże, olej i mleko - nie mieszać! Odstawić na 12 godzin (na całą noc też będzie dobrze). Po tym czasie dodać przesianą mąkę i skórkę z pomarańczy. Wymieszać, ale nie wyrabiać. Odstawić na 10 minut. Dwie keksówki wysmarować tłuszczem i wysypać mąką, przelać ciasto i wstawić do piekarnika na 50 minut, w temperaturze 180 stopni.
Świetnie smakuje na zimno jaki i z opiekacza z konfiturą wiśniową lub malinową.
Smacznego!


Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz Ewa gotuje-ulubione

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...