czwartek, 19 września 2013

Ciasto ze śliwkami


Na deszcz...na wiatr... na mżawkę... po powrocie do domu... niezastąpione...

½ kg mąki pszennej
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
1 kostka masła
4 żółtka
50g drożdży
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki kurkumy
50 ml spirytusu, sól
1 kg śliwek

Kurkumę wymieszać ze spirytusem i odstawić na około godzinę. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem, dodać 100 g mąki, wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn urośnie, dodać żółtka z cukrem, resztę mąki oraz szczyptę soli. Wyrabiać ok. 15-20 min. Następnie dodać roztopione masło i spirytus z kurkumą. Ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiać . Na wysmarowaną masłem i wysypaną mąką blachę wyłożyć ciasto. Z owoców usunąć pestki, pokroić na ćwiartki i ułożyć na cieście skórką do dołu. Odstawić do wyrośnięcia. Piec 40-45 min. w temperaturze 180 stopni. Gorące ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
 



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...