sobota, 14 września 2013

Kurczak w sosie porowo-musztardowym oraz dyniowe dauphinois



Jesienne, ciepłe jedzenie...cieszy mnie, że dynia stała się modna i dania z niej coraz częściej pojawiają się w książkach kucharskich, na blogach i w programach o gotowaniu. Ciągle mnie zaskakuje i ciągle odkrywam kolejne jej oblicza. Przepis na kurczaka został zainspirowany programem 30 minut Jamiego, więc wykonanie obu dań nie zajmie nawet godziny.

Dyniowe dauphinois

Składniki:

1 kg dyni obranej ze skórki
1 cebula
100 ml śmietany kremówki 30% (dla dbajacych o linię świetnie sprawdzi się też taka 22%)
3 liście laurowe
2 łyżeczki tymianku
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
200 g startego parmezanu lub innego sera długodojrzewającego
sól, pieprz

Dynię pokroić w plasterki i wrzucić do głębokiej patelni, cebulę pokroić w półplasterki i dodać do dyni, dodać sól i pieprz (ok 1 łyżeczki soli, płaska łyżeczka pieprzu), liście laurowe, tymianek, posiekany czosnek i zalać wszystko śmietanką, dodać 3 łyżki wody i postawić na ogniu. Dusić na średnim ogniu 7-10 minut zależnie od twardości dyni. Kiedy będzie już miękka zestawić z ognia, spróbować, jeśli jest taka potrzeba dosolić, wymieszać z połową startego sera i przełożyć do naczynia do zapiekania. Resztę sera zetrzeć na wierzch duszonej dyni i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na tyle czasu aż ser na wierzchu lekko się zrumieni, nie powinno zająć to dłuzej niż 20 minut. Najlepiej smakuje na ciepło.



Kurczak w sosie porowo-musztardowym

Składniki:

500 g piersi z kurczaka
3-4 łyżki mielonej gorczycy
1 duży por
1 łyżeczka musztardy ziarnistej
3 ząbki czosnku
50 ml białego wina
150 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka miodu
oliwa, sól, pieprz

Kurczaka skropić oliwą, natrzeć solą, pieprzem i mieloną gorczycą. Mieloną białą gorczycę znalazłam w sklepie dla masarzy w cenie 2,80 za paczkę 50 g, ale można samemu zmielić gorczycę ziarnistą dostępną w prawie każdym sklepie. Kurczak powinien być obficie pokryty gorczycą wtedy przy smażeniu utworzy się rumiana, chrupiąca skorupka. Piersi obsmażyć po kilka minut z obu stron na złoto-brązowy kolor. Pokroić pora na półplasterki o grubości ok 1 cm i dodać do smażącego się kurczaka, chwilę mieszać i dodać białe wino i musztardę ziarnistą, dorzucić także
zmiażdżone ząbki czosnku, miód i wlać śmietankę. Dusić wszystko pod przykryciem aż sos zgęstnieje mieszając od czasu do czasu. Dosolić do smaku jeśli potrzeba. Na półmisek wyłożyć sos, kurczaka pokroić w plastry i położyć na sosie, od razu podawać.
Smacznego!


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...