Z powodzeniem może zastąpić ziemniaki do obiadu, sama bez dodatków jest również przepyszna...
Składniki:
(na 1-2 osoby)
1/2 kg dyni
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy ziarnistej
1 łyżka miodu
szczypta soli
3-4 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżego rozmarynu
Dno naczynia do zapiekania skropić oliwą, dynię pokroić na 1-2 cm plastry bądź w kostkę i ułożyć w naczyniu. Oliwę, miód, sól i musztardę wymieszać, dodać posiekany czosnek (można również wrzucić całe ząbki czosnku w łupinkach między plastry dyni). Powstałą emulsją smarować dynię po wierzchu. Na koniec poukładać skropione oliwą gałązki rozmarynu. Piec ok. 20-25 minut (zależnie od grubości kawałków dyni) w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
Dyni z musztardą jeszcze nie łączyłam. A wygląda ciekawie :-)
OdpowiedzUsuńmuszę zrobić!
OdpowiedzUsuń