poniedziałek, 22 września 2014

Sos paprykowy


Dzisiaj sos... i muszę się przyznać... odkąd go zrobiłam dodaję prawie do wszystkiego... i jeszcze wyjadam łyżeczką prosto ze słoiczka... nawet bez kanapki, choć na kanapce prezentuje się jak należy...

Składniki:
3 kg papryki
1 szklanka cukru
3/4 szklanki miodu
1 szklanka oliwy lub oleju
1 szklanka octu 6% lub 3/4 szklanki 10%
3 główki czosnku
1 opakowanie oregano
1 opakowanie bazyli
3 łyżki soli
1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka chilli w proszku
3 słoiczki koncentratu pomidorowego (200g)

Paprykę pozbawić nasion a czosnek obrać i razem zmielić w maszynce do mięsa, dodać cukier, miód i olej, gotować w dużym garnku na małym ogniu 20 minut. Po tym czasie dodawać ocet, wszystkie suszone zioła, przyprawy oraz koncentraty pomidorowe i gotować jeszcze przez 10 minut. Gorący sos przełożyć do słoiczków i odstawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia. Rewelacyjny do pizzy, kanapek, makaronu...
Smacznego!





1 komentarz:

  1. Świetna alternatywa dla ketchupu - koniecznie muszę wypróbować :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...