wtorek, 19 lipca 2016

Kotleciki marchewkowo-fasolowe


Latem zastąpią z powodzeniem kotlety mięsne gdyż świetnie smakują z młodymi ziemniaczkami i surówką.

Składniki:
6 marchewek
1 por
1 1/2 szkl. białej fasoli z puszki (bądź wcześniej namoczonej i ugotowanej z suchego ziarna)
1/4  szkl. oleju
2 ząbki czosnku
1/2 szkl. zmiksowanych płatków owsianych
1 łyżka nasion słonecznika
1 łyżka czarnuszki
posiekane świeże zioła np. natka pietruszki, szczypiorek, kolendra (niekoniecznie jeśli będziesz chciała danie zamrozić)
sól, pieprz

Umyte i obrane marchewki ścieramy na tace, pora myjemy i siekamy drobno. Miksujemy fasolę z olejem i czosnkiem. Wszystko mieszamy w misce dodając płatki owsiane, słonecznik, czarnuszkę, zioła i doprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik powinien być rozgrzany do 200 stopni. Zwilżonymi dłońmi formujemy zgrabne kotleciki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy ok. 30-40 minut.
Smacznego!!



Źródło: Jak schudnąć po 40? Agnieszki Mielczarek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...