wtorek, 31 stycznia 2017

Sernik z malinami gotowany


 Składniki:
1 kg zmielonego sera
200 g masła
1,5 szklanki cukru
200 ml. mleka
2 budynie śmietankowe
5 żółtek
1 laska wanilii
2 galaretki malinowe
1 słoiczek (1/4 litra) konfitury malinowej lub opakowanie mrożonych malin
ok. 300 g herbatników maślanych

Masło z cukrem rozpuścić w garnku na małym ogniu, dodać ziarenka z laski wanilii i stopniowo dodawać ser cały czas mieszając żeby masa się nie przypaliła. Dodajemy po jednym żółtku i ciągle mieszamy. Na koniec wlewamy budynie rozpuszczone w mleku i mieszamy aż masa bardziej zgęstnieje. Nie dopuszczamy do zagotowania się sera z dodatkami. Formę lub blaszkę (u mnie 35x23 cm) wykładamy herbatnikami, wylewamy połowę masy, układamy drugą warstwę herbatników a na nią wykładamy resztę sera i przykrywamy ostatnia warstwa ciastek. Rozpuszczamy galaretki w 600 ml gorącej wody, dodajemy konfiturę i lekko tężejącą wylewamy na wierzch ciasta. Jeśli używasz malin mrożonych trzeba je przed dodaniem do galaretki zagotować z 2 łyżkami cukru aż się rozpadną. Dla ceniących bardziej aksamitną konsystencję, maliny można przetrzeć przez sito. Ja nie przecieram ich przez sito. Pestki znajdujące się w malinach nie są trawione przez człowieka, ale są skutecznym środkiem na pozbycie się wielu trucizn z organizmu :))



1 komentarz:

  1. Muszę w końcu zrobić sernik gotowany, Tak, to wyzwanie na ten rok.
    Twój jest cudowny! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...